Elkaar beter leren kennen doen we het liefst in een informele sfeer. Doe je dat ook nog in een kleine groep, dan nodig je al snel uit tot fijne gesprekken. Er ontstaat ruimte voor persoonlijke verhalen. Soms herken je jezelf daarin, een andere keer sla je stijl achterover van verbazing. Dát had je niet achter die collega gezocht! Tijdens een ‘Etentje van SUC6’ komen de beste ingrediënten van het leven op tafel, letterlijk en figuurlijk.
Het idee is simpel. Zet zes willekeurige collega’s bij elkaar, kies een aantrekkelijk restaurant – of laat een liefhebbende collega zelf koken – en de rest ontstaat vanzelf. Oké, niet alle deelnemers worden willekeurig gekozen. Directeuren Albert en Jan zitten er altijd bij, de geluksvogels! Ook dat is natuurlijk een bewuste keuze. Van een top-down organisatie worden we bij Versluis niet gelukkig. Iedereen is gelijkwaardig en even belangrijk. Die sfeer is voelbaar aan tafel en leidt daarmee bijna automatisch tot een fijn avondje uit.
Waar meestal wordt gekozen voor een restaurant – je moet maar zin en tijd hebben om je collega’s thuis te ontvangen – besloot Danique het anders te doen: “Ik had al eerder een Etentje van SUC6 meegemaakt, maar dit was voor het eerst bij iemand thuis. Het voor- en nagerecht heb ik zelf gemaakt, maar voor het hoofdgerecht had ik sushi besteld. Wat ik leuk vind aan zo’n etentje, is dat er ook bewonersbegeleiders bij zijn”, vertelt ze. “We zien elkaar niet zo vaak, omdat zij veel op locatie werken en wij als bouwkundig adviseurs meestal op kantoor zijn. Op deze manier kun je weer eens bijpraten.”
Communicatiemedewerker Erik was eerder dit jaar ook bij één van de etentjes en werd daar positief verrast: “Ik werkte toen net bij Versluis en wist dus niet wat ik kon verwachten. Het mooie van zo’n avond is niet alleen dat je elkaar beter leert kennen, maar ook dat de verschillen die er zijn omarmd worden. Polarisatie is er al genoeg in de wereld. Doordat Jan en Albert zich open en kwetsbaar opstellen, gaan anderen daarin mee. Het voelt veilig om jezelf te zijn. Voor mij – zeker als nieuweling binnen het bedrijf – is dat heel erg waardevol!”
Simpel concept zo’n etentje, maar wel één met een visie erachter. En dat werkt. Keer op keer. Succes ontstaat niet zomaar, daarvoor moet je blijven investeren. In je bedrijf, je collega’s en elkaar. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.
“Het voelt veilig om jezelf te zijn. Voor mij is dat heel erg waardevol.”
Erik Boekhoven – Communicatiemedewerker